Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • Error loading component: com_acepolls, 1
  • Error loading component: com_acepolls, 1
  • Error loading component: com_fbcnt, 1

Incurajator. Dialog constructiv intre reprezentantii romilor si institutii!

f_200_200_15658734_00_images_stories_Personaje_dan_nicolae.jpgIn comuna Barcanesti, traiesc aproximativ 386 de familii rome. Dintre acestea, 48 beneficiaza de ajutor social. Un procent incurajator, am zice noi.

La primaria comunei, isi desfasoara activitatea un expert local, ales, care se ocupa exclusiv de toate problemele acestei comunitati importante ca numeric, si nu numai, pentru Barcanesti. Cu domnul Dan Nicolae am vorbit mult si am aflat lucruri pe care, recunosc, ca nu le stiam inainte, nu le acordasem suficienta incredere sau, pur si simplu, eram prea influentat de prejudecatile la adresa acestei etnii.

Din discutiile purtate, am putut astfel sa-mi fac o imagine pozitiva si sa imi dau seama ca nu totul referitor la viata romilor este asa cum se prezinta sau cum credem noi.

De-a lungul timpului, cu sprijin si din partea primariei si a institutiilor locale, domnul Dan Nicolae a demarat multe proiecte pentru comunitatea roma din Barcanesti. Proiecte care pot constitui adevarate modele si pentru alti experti sau reprezentanti ai romilor din judet.

Atentia cea mai mare a fost acordata educatiei si cresterea gradului de constientizare a necesitatii educatiei printre romi. Familiile au fost incurajate si ajutate sa-si trimita copiii la scoala. In fiecare saptamana, domnul Nicolae, verifica gradul de absenteism al copiilor romi si, de fiecare data, ia masuri. Nu sunt tolerate absentele sau comportamentele antisociale.

„Educatia este singura cale prin care si noi ne putem ridica si putem face ceva in viata. Iar copiii trebuie sa vada asta si sa fie ajutati sa invete.”, este de parere domnul Nicolae.

Rezultatele bune nu au intarziat sa apara. Din Barcanesti sunt copii romi la licee, la facultati.

Pe langa educatie, s-a acordat si se acorda o atentie si sanatatii romilor din Barcanesti, prin diferite programe. Lista de proiecte este lunga si interesanta.

Probleme insa exista in continuare. Una din ele este si aceea a faptului ca 20 de familii de romi din Barcanesti nu beneficiaza de energie electirca. Asta intr-un secol in care tehnologia a atins un varf. Mai poti face educatie la lumanare?

Pentru rezolvarea acestei probleme, domnul Nicolae a facut numeroase demersuri. Recunoaste ca a fost sustinut si de primar si saluta deschiderea prefectului caruia i-a adresat doua memorii, in urma carora se asteapta o intalnire intre reprezentantii romilor, prefect si reprezentanti ai Electrica. Impedimentul cel mai mare este acela ca aceste familii nu detin niciun titlu de proprietate asupra spatiului in care locuiesc si, de aici, problemele inerente de racordare la reteaua de energie electrica. Prin intalnirea propusa de prefect, se asteapta gasirea unei solutii convenabile pentru toti, in asa fel incat si acesti oameni sa poata beneficia de minimumul de confort, specific vremurilor in care traim.

Niciun proiect si nicio initiativa, oricat ar fi ele de bune, nu pot avea succes la lumina lumanarii.

Va vom tine la curent cu privire la solutionarea acestei probleme, cat si cu alte proiecte ce se vor derula in Barcanesti, si nu numai, pentru comunitatea roma.

Newsletter

Statistici

Visitors
589
Articles
3393
Articles View Hits
6924987
Vizitatori

Statistici

Azi293
Ieri422
Saptamana1568
Luna12313
Total2616306

Currently are 75 guests and no members online

Sondaj

Sunteti multumit de activitatea primarului IULIAN BADESCU?

Da - 15.8%
Nu - 84.2%

Total votes: 2585
The voting for this poll has ended on: 28 Oct 2015 - 00:00

Autentificare

Facebook Graph Connect requires App id and App Secret in Component parameters